La cinquième saison

PestmaskerFrits van Oostrom (Universiteit Utrecht) heeft een nieuw boek  geschreven: Wereld in woorden, over de 14e eeuw. De eeuw van de pest, die begon in Brugge. Een eeuw die de hele tijd het ongeluksgetal 13 met zich meedroeg. Maar ook de tijd van de Moderne Devotie en Jan van Ruusbroec, sprankjes licht in het donker.

De link naar de film La cinquième saison ligt voor de hand. Een film die in 2013 uitkwam. Een film ook waarin mensen anno nu met pestmaskers door het Belgische land lopen, een landschap in de aardtinten van de schilderijen van Anselm Kiefer. Een vleugje hoop ontbreekt ook hier niet: in de persoon van Thomas.
Terwijl de vreemdeling Pol als zondebok te pakken wordt genomen, zit Thomas vast in zijn huis. Als ‘buitenstaander’, misschien als ongelovige Thomas, redt hij de zoon van Pol, de gehandicapte Octavo.

De muziek die klinkt is het openingskoor uit Bachs Johannespassion: ‘Herr unser Herrscher’, een aanroep uit de diepte. Maar kijk eens naar die laatste beelden, luister eens naar de strijkers onder die scherpe blazers en boven die monochrome basnoten als bij Kiefer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.