Licht-zinnigheid

In de galerie van Gerhard Hofland is tot 11 maart 2016 onder de titel Levity werk te zien van Henk Stellinga (1962).

Henk Stallinga_2Het eerste werk waar je, als je met de klok meeloopt, op af loopt bestaat uit een serie lampen die hangen voor een zwart geschilderd canvas. De lampen zijn ofwel licht ofwel donker. Ze doen een beetje denken aan de bloedsomloop. Ik moet erbij denken aan de onderverdeling nefesh (bloed) – ruach (emoties) en neshamah (adem).

Henk Stallinga_3

 

Niet dat bij het volgende werk, A couch to match
the painting
nu direct sprake is van emotie. Een klassieke opzet van een bank met een schilderij erboven is teruggebracht tot een frame en canvas. Pas als mensen op de bank, onder het vermeende schilderij zouden gaan zitten, komt er leven in de brouwerij.

 

Henk StallingaHet laatste werk maakt misschien het meeste indruk: Lumen balanceAdemen of er langs lopen brengt de installatie, de mobile die bestaat uit LED lampen tot beweging. De lampen hangen zo’n beetje op ooghoogte. Je mag ze ook zachtjes aanraken. Dat heeft hetzelfde effect.

 

Er hangen twee van de vijfenzeventig die een eerste indruk van de gehele installatie moeten geven. Maar eigenlijk vormen alle tentoon gestelde werken ook samen al een installatie. Van bloed, ziel en adem. Nefesh, ruach en neshamah.

Gerhard Hofland. Bilderdijkstraat 165-C, Amsterdam,
Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur
Henk Stallinga – Levity (7 februari – 13 maart 2016).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.